31 de des. 2013

   Les havaneres que més m'agraden:
 RICARD PENYA-ROJA dels grups Marejol i Mar Endins



Del repertori d’havaneres hauriem de separar-ne, les populars, les incorporades tant en català com en castellà, les més recents i, fins i tot, els nous ritmes asimilats pels grups com poden ser, pel seu èxit, els boleros.
Sempre hi hauràn cançons preferides i de ben segur no seríen les mateixes si ho preguntessim a cada grup, a cadescún dels cantaires o bé als espectadors. També té molt a veure les preferencies, segons l’èxit que té cada cançó a l’hora d’incloure-la al repertori. La darrera paraula sempre és del públic, que marca el repertori amb la seva acceptació o disconformitat, que es palpen.
Jo, particularment podría escullir-ne com a preferides unes quantes, tot i que les estimo a totes, i ho faría del repertori del grup perque son ja triades, per exemple : Entre les barques, Un cant d’amor, El cant del mar, Bitxinxo, Lola la tabernera, Ulls de mar, La reina del placer, Plora guitarra, Maitetxu, Amor perdut, La reina del placer, A la orilla de un palmar, Cubanita preciosa, La balada d’en Lucas, La canço del mestral, etc. etc. etc.
Perquè t’agraden? Doncs unes per la seva musicalitat, altres per la rítmica animosa i altres perque, a més, la seva lletra et recorda situacions, emocions i moments personals.
Aixó és l’havanera.

Ricard Penya-Roja